Staatsieportret gemeente Horst aan de Maas

7 november 2016

Begin 2016 riep de gemeente Horst aan de Maas kunstenaars op om een origineel ontwerp voor een staatsieportret van de Koning in te dienen. Kunstenaar Teun Verbeek won deze wedstrijd en mocht zijn idee, een portret van Koning Willem-Alexander samengesteld uit selfies van inwoners uit de gemeente Horst aan de Maas, gaan uitvoeren. Voor de realisatie van het ‘selfieportret’ nam Verbeek contact op met Vullings Metaalbewerking. 

“We hebben samen met Verbeek gekeken hoe we zijn idee het beste konden realiseren”, vertelt John Hermans van Vullings Metaalbewerking. “In eerste instantie was de gedachte om het portret uit te voeren op een stalen grondplaat, voorzien van draadeinden met daaromheen een stalen bus. Op de bus moest een rond plaatje worden gelast, waarna het geheel gelakt zou moeten worden. Onze experts kwamen echter snel tot de conclusie dat deze uitvoering nogal bewerkelijk is en dat het portret door het materiaalgebruik erg zwaar zou worden. Ten gevolge van het lassen is het lastig om de ronde plaatjes allemaal vlak op de bus te krijgen”, legt Hermans uit. Op advies van Vullings werd het portret uiteindelijk in zijn geheel in aluminium uitgevoerd. Zonder draadeinden, maar met gedraaide aluminium ‘fotohouders’, waardoor het lassen kwam te vervallen. “Het geheel werd geanodiseerd om een natuurlijkere en duurzamere look te creëren”, vertelt Hermans.

Dankzij het advies van Vullings Metaalbewerking is een selfieportret ontstaan, dat niet alleen productietechnisch beter realiseerbaar was dan het eerste idee van Verbeek, maar ook nog eens kostentechnisch interessanter. En niet onbelangrijk; Teun Verbeek, Vullings Metaalbewerking en ook de gemeente Horst aan de Maas zijn heel blij met het eindresultaat dat inmiddels in de raadszaal van de gemeente hangt!

 

Staatsieportret_Teun_Verbeek_HadM Staatsieportretlogo2 Staatsieportret Horst aan de Maas Raadszaal Horst aan de Maas

Deel dit bericht: LinkedIn


Bekijk al onze nieuwsberichten