Save the Date: Tech Event 2023
Heb je interesse in techniek? Noteer dan ons Tech Event op donderdag 30 maart 2023 alvast in je agenda! Van 19.00...
7 oktober 2021
Onze robots krijgen binnenkort een naam
Nieuwe robots worden met gejuich ontvangen!
“Robots eng? Nee, we komen juist robots tekort.” Dat was de titel van een uitzending van Nieuwsuur van zondag 3 oktober waarin een positieve blik werd gegeven op het gebruik en de inzet van robots en robotisering. Een leuk en interessant item wat ons in het bijzonder aansprak. Het sluit namelijk perfect aan bij de beleving die wij ervaren in onze productie en robotisering in het bijzonder.
“Werden robots een paar jaar geleden nog gevreesd omdat ze banen zouden afpakken, nu blijken we ze juist hard nodig te hebben. Er is door de personeelstekorten genoeg werk voor ze en dat wordt alleen maar meer, zeggen deskundigen. Diezelfde deskundigen zien wel een ander gevaar: Nederland loopt achter met de ontwikkeling van de broodnodige robots.”
Nieuwsuur – bekijk hier de uitzending
Aan het begin van deze eeuw, in 2001-2002, zijn wij ons gaan oriënteren op het uitbreiden van onze productie. Wij, Vullings Metaalbewerking, zijn gespecialiseerd in het produceren van producten door middel van verspanen (draaien en frezen) voor veelzijdige toepassingen en zeer diverse branches. Tot op dat moment maakten we louter gebruik van bemande productie; achter elke draaibank of freesmachine stond een medewerker, die de machine gedurende de dag bediende. Aangezien wij niet in ploegen werkten en onze medewerkers dat ook zo wilden houden, werd gekeken naar andere mogelijkheden. Hieronder vertellen we hoe wij bij robotisering zijn uitgekomen en hoe dit inmiddels is geïntegreerd binnen ons bedrijf.
Robotisering bij Vullings
In eerste instantie leidde dit tot een stukje automatisering, maar al snel werd een productiecel ontwikkeld met daarin een draaibank, twee transportbanden en een 6-assige robot. Op de ene transportband werd het ronde gezaagde stafmateriaal aangevoerd. De robot pikte dit materiaal op een gespecificeerde voorbepaalde positie op en plaatste dit in de machine. Vervolgens werd het materiaal bewerkt tot het eindproduct, waarna het door dezelfde robot uit de machine gehaald werd en op de andere transportband werd gelegd. Hiermee werd de capaciteit van deze machine meer dan verdubbeld. Buiten de dagdienst telt een etmaal namelijk meer uren dan tijdens de dagdienst. Het is een utopie om het volledige etmaal te benutten, maar een groot gedeelte van de avond en nacht werd er onbemand geproduceerd.
Inmiddels maken we gebruik van zes productiecellen, allen uitgevoerd met een robot en een bewerkingsmachine en - afhankelijk van het type - uitgevoerd met twee transportbanden, zoals hierboven beschreven, of voorzien van ‘kasten’, waarin pallets zijn geplaatst. Op deze pallets staan klemmen met daarin materiaal geklemd. De robot haalt de pallet uit de kast en plaatst deze op een nulpunt spansysteem in de machine, waarna het materiaal bewerkt wordt tot een product. Na het uitvoeren van dit programma wordt de betreffende pallet terug in de kast geplaatst en een andere pallet genomen, waarna het proces wordt herhaald. Inmiddels is dit dusdanig uitgevoerd dat er gedurende één onbemande cyclus, meerdere verschillende producten in verschillende materialen en hoeveelheden geproduceerd kunnen worden zonder tussenkomst van een medewerker. Dus bijvoorbeeld 6 stuks van product A uitgevoerd in materiaal X, 20 stuks van product B in materiaal Y en 33 stuks van product C in materiaal Z.
Het leuke werk blijft over
Het komt regelmatig voor dat een van onze medewerkers ‘s morgens binnenkomt en dat de robot in de productiecel nog altijd delen produceert. Dit is natuurlijk prachtig voor ons als organisatie omdat we meer output kunnen produceren, maar ook voor onze klanten, aangezien we meerdere klanten tegelijkertijd kunnen bedienen en daardoor korte levertijden kunnen bewerkstelligen. Daarnaast vinden onze medewerkers het ook geweldig. Natuurlijk was er enige scepsis toen de eerste robot zijn intrede deed, maar inmiddels wordt elke robot met gejuich ontvangen en gezien als collega. Immers deze collega gaat door als wij genieten van onze vrije avond of weekend en produceert de grotere aantallen, terwijl het leukste werk overblijft voor onze medewerkers: het instellen van machines en robots en het produceren van een eerste product. En dat het werkgelegenheid creëert staat buiten kijf. Op het moment dat de eerste robot zijn intrede deed waren er ongeveer 25 mensen werkzaam bij Vullings, inmiddels betreft het 6 gerobotiseerde collega's (overigens binnenkort allemaal voorzien van een naam) en ongeveer 50 werknemers van vlees en bloed. Het mag duidelijk zijn dat wij niet meer zonder onze robots kunnen, maar ook niet zonder zouden willen.